SEO Одит

Одит на сайтове и е-магазини

Преди SEO оптимизацията за всеки сайт трябва да се направи одит. Целта е да се установят всички архитектурни, кодови и мета грешки, за да може да се създаде стратегия/план.

Някои проблеми носят повече наказания от търсачките и съответно те трябва да се приоритизират.

Ако досега сайтът Ви не е бил SEO оптимизиран, гарантираме, че налице ще бъдат голям брой и при това критични грешки.

Какво изследва SEO одита?

С една дума – всичко. Стартира се с търсене на грешки по скриптовете на кода, следват архитектурни проблеми и сблъсъци, 404 и 403, грешки по мета дата, формата на медията и текстовете и всичко останало.

Колкото по-голям е сайтът, толкова по-трудоемък е одитът. Той трябва да се прави регулярно, тъй като често грешки се появяват при сблъсъци на различните ъпдейти на отделните плъгини, платформи и търсачките. За малки и средни проекти е препоръчително веднъж в месеца да се извършва SEO одит, ремонт и оптимизация след него.

Те ни се довериха

Защо да правите SEO одит?

Най-добре е да бъде направен преди започването на SEO оптимизацията, за да бъде изградена правилна стратегия.

Често се случва клиентите да ползват услугите на дадена фирма, но не виждат желаните резултати или се съмняват в качеството на това, което получават. Други пък започват да правят SEO-то на своите сайтове и са стигнали до задънена улица или както често се случва, са направили грешки и са постигнали обратния ефект.

Екипът ни ще Ви асистира с одит и консултации, без значение какъв е Вашият проблем. Свържете се директно с нас!

SEO снимка

Значението на SEO анализа за уеб сайта ви

Оптимизацията за търсачки (SEO оптимизация) е жизнената сила на всеки уебсайт, който иска да бъде открит органично в търсачките. Извършването на SEO анализ за дадена страница на вашия уебсайт прилича много на провеждането на здравен преглед на тази страница. Той определя колко добре е подготвена страницата ви за класиране в резултатите на търсачките и подчертава областите за подобрение. В това ръководство ще се задълбочим в значението на SEO анализа, защо е от съществено значение и ще представим данни, за да подчертаем неговата значимост.

Какво представлява SEO анализът?

SEO анализът е методичният процес на разчленяване на дадена уебстраница, за да се оцени нейната готовност за класиране в търсачките. Точно както един лекар би прегледал пациента, за да диагностицира заболяванията и силните му страни, SEO анализът оценява здравето на уебстраницата в цифровия пейзаж.

Основни компоненти :

i) Мета фактори на страниците:
Те обхващат елементите, присъстващи на вашия уебсайт, които могат да бъдат оптимизирани директно. Това включва мета тагове (заглавие, описание), разположение и плътност на ключовите думи, тагове на заглавията (H1, H2 и др.) и структури на вътрешните връзки.

ii) Качество на съдържанието:
Поговорката „Съдържанието е цар“ е валидна за SEO света. Google и другите търсачки дават приоритет на качественото съдържание, което предлага истинска стойност на потребителите. Това включва проверка за оригиналност, задълбоченост, релевантност и оптимизация на ключовите думи във вашето съдържание.

iii) Структура на сайта:
Това се отнася до това как е изграден вашият уебсайт. Логичната и рационализирана структура гарантира, че търсачките могат да обхождат и индексират вашия сайт ефективно. Фактори като XML карти на сайта, навигационни пътеки и добре планирана йерархия влизат в действие.

iv) Обратни връзки/Линк билдинг:
Това са връзките от други уебсайтове, които водят към вашата страница. Те са вот на доверие във вашето съдържание. Не става въпрос обаче само за количеството, но и за качеството. Връзките от авторитетни и подходящи сайтове имат по-голяма тежест от тези от източници с ниско качество или спам.

v) Технически аспекти:
Те включват задкулисни елементи като скорост на уебсайта, мобилна оптимизация, сертифициране на слой със защитени сокети (SSL) и др. Осигуряването на наличието на тези технически фактори подобрява благоприятството на вашия сайт в търсачките.

vi) Цел на SEO анализа:
Освен простото идентифициране на проблеми, цялостен SEO анализ хвърля светлина върху възможностите. Като разберете както слабите, така и силните страни на вашата страница, можете да изготвите по-ефективна стратегия, като гарантирате, че съдържанието ви не само се класира, но и резонира с вашата целева аудитория.

 

Защо SEO анализът е важен?

а) Подобрено класиране при търсене:
В необятния океан на интернет всеки уебсайт иска да бъде видим на първата страница с резултати от търсенето. Разликата между първата и втората страница може да бъде огромна по отношение на честотата на кликване и видимостта. Чрез SEO анализ получавате подробно разбиране за текущото състояние на вашата уеб страница. Това ви позволява да прецизирате елементите, осигурявайки максимална видимост и позициониране на вашата страница за по-високи позиции. Не забравяйте, че дори малки промени могат да доведат до значителни скокове в класирането.

б) Потребителско изживяване: Отвъд търсачките
Докато SEO оптимизацията има за цел да угоди на търсачките, крайната му цел е да обслужва потребителите. Добре оптимизираният сайт води до по-плавно пътуване на потребителите. Независимо дали става дума за бързо зареждане, лесно смилаемо съдържание или адаптивен към мобилни устройства дизайн, всички тези фактори водят до превъзходно потребителско изживяване. Когато потребителите намерят стойност и лекота на вашия сайт, е по-вероятно да останат, да изследват и да осъществят комуникация. Освен това търсачките разпознават и награждават сайтове, които дават приоритет на потребителското изживяване.

в) Конкурентно предимство: Разбиране на пейзажа
В дигиталната сфера е жестока конкуренция. Независимо от вашата ниша, вероятно има стотици, ако не и хиляди, които се борят за една и съща аудитория. SEO анализът не е само интроспекция; става въпрос за разбиране на външната среда. Като анализирате позицията си спрямо конкурентите, вие получавате безценна информация. Може би те използват ключови думи, към които не сте се насочили, или стратегията им за обратна връзка е по-стабилна. Като провеждате редовни SEO анализи, вие оставате гъвкави, адаптирате се към промените в дигиталния пейзаж и гарантирате, че винаги сте крачка пред конкуренцията.

Въздействието на класирането върху поведението на потребителите

Проучване на Backlinko освети някои ключови точки от данни относно поведението на потребителите в резултатите от търсенето:
Доминиране на най-висока позиция: Първият резултат на страницата с резултати от търсенето на Google има впечатляваща средна честота на кликване (CTR) от 31,7%. Това означава, че почти една трета от потребителите кликват върху първата връзка, която виждат.

Намаляващ интерес: Проучването допълнително разкри значителен спад в ангажираността на потребителите за резултати от търсене, които не се показват на първата страница. Нищожните 0,78% от потребителите се осмеляват да отидат на втората страница от резултатите от търсенето на Google.

Тези констатации подчертават фундаментална истина в дигиталния маркетинг: видимостта се равнява на възможност. Първокласният недвижим имот на първата позиция или дори само на първата страница може да бъде разликата между това да просперирате онлайн или да бъдете практически невидими. Изводът е очевиден; използването на SEO анализ за фина настройка и оптимизиране може да донесе огромни ползи по отношение на трафика на уебсайта и потенциалните реализации.

5. Компоненти на SEO анализа:

а) SEO на страницата: Потапяне във факторите на страницата се задълбочава в интегралните елементи, присъстващи директно на вашата уеб страница. SEO на страницата включва:

Оптимизация на ключови думи: Гарантиране, че правилните ключови думи се използват по подходящ начин в цялото съдържание без „пълнеж“.

Мета описания: Създаване на завладяващи мета описания, които примамват потребителите да кликнат върху вашата уеб страница от резултатите от търсенето.

Заглавни тагове: Ефективно използване на заглавни тагове за структуриране на съдържанието и подчертаване на уместността на ключовите думи.

• URL структура: Изграждане на кратки и описателни URL адреси, които са лесни за използване и оптимизирани за търсачки.

• Оптимизация на изображенията: Гарантиране на компресиране на изображенията за скорост, подходящи имена на файлове и съдържание на alt тагове за достъпност.

б) Качество на съдържанието: Сърцето на уебсайта
В основата си уебсайтът предлага съдържание на своите посетители. По този начин е от първостепенно значение да се гарантира, че това съдържание е с най-високо качество.
Това включва:

Оригиналност: Гарантиране, че съдържанието е уникално и не се дублира от други източници.

Дълбочина и уместност: Осигуряване на изчерпателна информация по теми, отговаряне на потребителски запитвания и поддържане на информация за тенденциите в индустрията.

Плътност на ключовите думи: Уверете се, че ключовите думи се използват разумно, гарантирайки четливост, като същевременно сигнализирате за уместността на темата за търсачките.

в) Техническо SEO: Съвършенство зад кулисите
Техническото SEO може да не е видимо предварително за потребителите, но неговите ефекти са. Това обхваща:

Скорост на уебсайта: Гарантиране на бързо зареждане на страниците, тъй като скоростта на сайта е както фактор за класиране, така и критичен компонент на потребителското изживяване.

Удобство за мобилни устройства: С нарастващия брой потребители, които осъществяват достъп до сайтове чрез мобилни устройства, отзивчивият дизайн е от решаващо значение.

Архитектура на сайта: Създаване на логична, лесна за навигация структура на сайта, която лесно може да се обхожда от ботове на търсачките.

г) SEO извън страницата: Изграждане на доверие и авторитет
Тук не става дума за това какво има на вашия сайт, а по-скоро за това как външната цифрова среда го възприема:

Профил на обратната връзка: Събиране и оценка на връзки от външни сайтове. Акцентът е върху придобиването на висококачествени, подходящи връзки, а не върху чистото количество.

Външни сигнали: Оценяване на социални споделяния, споменавания на марки и други дейности извън сайта, които могат да повлияят на авторитета и надеждността на сайта.

д) Конкурентен анализ: Разбиране на пазарния пейзаж

Сравнителен анализ на конкурентите: Проучване на това, което конкурентите правят правилно и идентифициране на пропуски във вашата собствена стратегия.

Възможности за ключови думи: Откриване на потенциални ключови думи, по които конкурентите се класират, но може да сте пренебрегнали.

Стратегически прозрения: Като разберете силните и слабите страни на конкурентите, можете да изработите отделна SEO стратегия, която се възползва от пазарните възможности.

Провеждането на SEO анализ за страница от вашия уебсайт не е просто незадължително упражнение; това е необходимост. В непрекъснато развиваща се дигитална среда поддържането на актуална информация и оптимизация гарантира, че оставате видими, подходящи и достъпни за вашата аудитория. Чрез цялостно изследване и коригиране на различни SEO елементи можете да постигнете по-добро класиране, да предложите подобрено потребителско изживяване и да гарантирате, че вашият сайт остава пред кривата.

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.