API интеграции

Какво са API връзките?

Интерфейсът за приложно програмиране (API) е връзка между компютри или между компютърни програми. Това е вид софтуерен интерфейс, предлагащ услуга на други части от софтуер.

Вместо да свързва човек с компютър, както прави потребителският интерфейс, интерфейсът за програмиране на приложения обединява компютри или софтуерни компоненти. Той не е предназначен да се използва директно от лице (крайния потребител).

За какво се създават API интеграции?

Представете си фирма, която има хиляди продукти, чиито цени и складова наличност се променят. Вие искате да ги продавате онлайн като подизпълнител/търговец. За целта трябва да интегрирате тяхната база данни с Вашия онлайн магазин или иначе казано Ви трябва API интеграция.

API може да бъде специално разработен за конкретни системи или да бъде универсален стандарт, който осигурява съвместимост между различни системи.

 

Примери за необходимост на API интеграции?

Всеки две или повече софтуерни решения, прогфрами или ап-а могат да се интегрират едно с друго. Това са само някои от безкрайните възможности:

– интеграция на променящи се огромни бази данни с онлайн магазини

– в големите фирми се ползват множество програми за различни дейности на компанията – те могат да се интегрират заедно към облак за лесен контрол и достъп от едно място

– финансовите институции предпочитат да създават собствени решения за фактуриране, таксуване и т.н. като използват най-добрите „парчета“ софтуер и ги интегрират заедно

– по-старите компании имат тонове дата, която често не може да бъде обработена поради липсата на функционалност на софтуера, с който са стартирали – чрез api интеграция с друга програма/приложения, информацията може да бъде изкарана от архивите и използвана по предназначение

– api интеграциите позволяват бързото създаване на приложения чрез комбинирането на „парчета“ софтуер, вместо да се създават от нулата
 

Те ни се довериха

Отприщване на силата на API интеграцията: Подобряване на ефективността и функционалността

В динамичния пейзаж на съвременния бизнес, използването на технологии за оптимизиране на операциите, подобряване на клиентското изживяване и стимулиране на растежа вече не е лукс, а необходимост. Сред технологичните иновации, оформящи този пейзаж, интеграцията на API (интерфейс за програмиране на приложения) се откроява като мощен инструмент, служещ като щифт, който обвързва различни софтуерни системи.

API интеграциите улесняват безпроблемното и ефективно споделяне на данни, като по същество действат като нервна система на нашата взаимосвързана цифрова екосистема. Надолу ще се задълбочава в значението и приложенията на API интеграцията, подкрепени от индустриални данни и изследвания.

Задвижване на електронната търговия: API Интеграциите и електронните плащания

Тъй като пазарът на електронна търговия продължава да расте, прогнозиран от eMarketer да достигне 5,4 трилиона долара продажби до 2022 г., API интеграцията играе решаваща роля в този процес. Платформите за електронна търговия трябва да интегрират врати за плащане като Stripe или PayPal, за да обработват онлайн транзакции. API на тези врати за плащане позволяват на уебсайтовете да прехвърлят сигурно информация между браузъра на потребителя и сървъра, като по този начин осигуряват сигурно и безпроблемно пазаруване.


Според доклад на Mordor Intelligence размерът на глобалния пазар за онлайн плащания е оценен на 17,2 милиарда долара през 2020 г. и се очаква да достигне 42,9 милиарда долара до 2026 г., до голяма степен воден от възхода на електронната търговия и необходимостта от сигурни решения за цифрово плащане.

Синхронизиране за успех: CRM и автоматизация на маркетинга

API интеграции също стимулират синхронизацията между системите за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) и платформите за автоматизация на маркетинга. Ако даден бизнес използва CRM система като Salesforce, интегрирането й с платформа за маркетингова автоматизация като Mailchimp или HubSpot чрез API позволява безпроблемно синхронизиране на данните. Това от своя страна води до по-персонализирани, целенасочени и ефективни маркетингови кампании. Изследване на Salesforce предполага, че търговците, които използват заедно CRM и маркетингова автоматизация, могат да увеличат производителността на продажбите с 34% и да подобрят точността на прогнозите за продажбите с 42%.

Подобряване на ангажираността: Интегриране на социални медии

Интегрирането на социални медии е друг домейн, където API интеграциите са показали огромен потенциал. Например блоговете или новинарските сайтове могат да дадат възможност на потребителите да споделят съдържание директно в своите акаунти в социални медии като Twitter или Facebook. Данните от Pew Research Center показват, че 72% от възрастните американци използват някакъв вид социални медии, което подчертава необходимостта фирмите да използват тези платформи за ангажиране, процес, улеснен чрез API интеграции.

Оптимизиране на логистиката: Услуги за доставка и проследяване

API от доставчици на логистични компании като UPS или FedEx излизат на преден план за фирми, доставящи физически стоки. Тези API предоставят на клиентите актуализации за проследяване в реално време и тарифи за доставка, повишавайки прозрачността и подобрявайки обслужването на клиентите. Проучване на MHI предполага, че 57% от компаниите разглеждат синхронизирането на веригата за доставки, активирано от API, като потенциално конкурентно предимство.

Безпроблемно съхранение: облачни услуги

Услугите за съхранение в облак като Google Drive или Dropbox предлагат API, които могат да бъдат интегрирани в приложения, което позволява на потребителите да запазват данни или да качват файлове. Тъй като се предвижда глобалният пазар за облачно съхранение да нарасне от $50,1 милиарда през 2020 г. до $137,3 милиарда до 2025 г. според MarketsandMarkets, това демонстрира ескалиращото значение на облачно базираните API интеграции.

Рационализирани влизания: Удостоверяване от трета страна

Удостоверяването на трети страни, улеснено от API, е друг основен случай на употреба. Фирмите често позволяват на потребителите да влизат в своите приложения, като използват идентификационните си данни от услуги като Google, Facebook или Twitter. Тази API интеграция опростява потребителското изживяване и рационализира процеса на влизане.

Картографиране на пътя: Интегриране на карти

И накрая, API интеграциите позволяват на бизнеса да интегрира карти, упътвания и функции за местоположение в своите уебсайтове или приложения. Услуги като Google Maps или Mapbox предлагат такива API, като подобряват потребителското изживяване и предоставят практическа стойност на потребителите.

По същество API служат като мостове, свързващи различни елементи от цифровия пейзаж в едно сплотено цяло. Независимо дали изтегляте функционалност или данни от външна услуга или изпращате данни към такава, API интеграцията е ключът. Като обединяват огромен набор от услуги, API позволяват на бизнеса да се адаптира към един все по-взаимосвързан дигитален свят, насърчавайки ефективността, подобрявайки функционалността и стимулирайки успеха.

Свържете се с нас – дигитална агенция WD-7 – за да намерим решението, което търсите!

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.