Какво е невромаркетинг и защо Ви трябва?

Съдържание
Време за четене: 4 минути

Със сигурност сте чували за маркетинг и дигитален маркетинг, но сферата на невромаркетинга може и да е нова за Вас. Това е нормално, защото като цяло тя е нова дисциплина, която се различава изключително много от своите братовчеди.

Какво е невромаркетинг?

Невромаркетингът е дисциплина, която обединява научни изследвания в областта на невропсихологията и маркетинга, за да анализира и разбере как мозъкът реагира на различни маркетингови стимули. Този подход е основан на теорията, че решенията за покупка са в голяма степен подсъзнателни и базирани на емоционална реакция, а не на логически анализ.

Сензоро-моторните реакции, включително биохимични и физиологични отговори като сърдечен ритъм, диафрагмени движения, потене и активността на мозъка, се измерват и анализират, за да се определи как потребителите реагират на различни маркетингови стимули.

Тези реакции могат да бъдат предизвикани от малки промени в шрифтове, цветове, звуци, снимки и други маркетингови техники. В резултат на тези премерени стимули, поведението на клиентите може да се „стимулира“, водейки до целенасочен краен резултат, който може да е покупка, записване за бюлетин или кликване върху дадена реклама или сайт. Един от класическите примери е следната стратегия: когато в даден магазин искат да продат повече френско вино, пускат да звучи френска музика за фон. Тъй като стимулът е косвен, клиентите не обръщат и не отдават внимание на това внушение. Резултатът обаче е винаги значително засилване на продажбата на френските вина и сирена.

Необходимостта от невромаркетинг

Според изследване, публикувано в Journal of Marketing Research, емоциите играят ключова роля във вземането на решения за покупка. По-специално, изследването показва, че емоционалните реакции на маркетингови стимули могат да предсказват предпочитанията на потребителите и последващата им реакция по-точно, отколкото техните предварително заявени предпочитания.

Освен това, изследване публикувано в Nature Neuroscience открива, че субективната стойност, която индивидите приписват на обекти, информация и действия във времето, може да се наблюдава през неврологични отговори. Това подкрепя теорията, че решенията за покупка могат да бъдат формирани и променяни чрез съзнателни и подсъзнателни процеси в мозъка.

Наличието и значимостта на невромаркетинга са недвусмислено подкрепени от научни изследвания. Невромаркетингът може да помогне на предприятията да вземат по-информирани решения относно техните маркетингови стратегии, като същевременно увеличат разбирането им за потребителското поведение. Накрая, невромаркетингът предоставя възможност за развиване на по-персонализирани и ефективни маркетингови кампании, които отговарят на уникалните емоционални и психологически нужди на потребителите.

Я пак за маркетинга, че това не прави много смисъл

Въпреки че ние се смятаме за изключително интелигентни и рационални се оказва, че това въобще не е така. Всеки от нас има „два мозъка“, единия е първичният (reptilian brain – мозъка на влечугото). Вторият е този, който в повечето случаи като възрастни, искаме да доминира. Първият се е появил много преди вторият и основната му функция е без много много подробности да ни поддържа живи. Той е винаги доминантен във вземането на решения. Когато се опарите и си дръпнете ръката, когато видите храна и Ви се появи силна нужда да ядете, когато имате работа за вършене, а изведнъж се окажете в някоя социална мрежа, може да благодарите на първичния си мозък. Може да си го представите като детето, което някога сте били – то иска, иска веднага и не преговаря.

Чрез редица тестове науката доказва, че повечето решения, които взимаме идват именно от първичния ни мозък. Той не е особено интелигентен и е лесно манипулируем. Невромаркетингът изследва именно това каква е взаимовръзката между него, подадените стимули и взимането на решения.

Истински интересното е, че след взимането на каквото и да е решение, независимо дали смислено или не, рационалният ни (втори) мозък създава история и доказателствена част как всъщност сме направили прекрасен избор.

Ок, но още не вярвам, че невромаркетинга е нещо реално

Всъщност е изключително тясно насочена наука, за да се постигат резултати. В задачата въпросът – „Защо това се случва?“ – е на второстепенно място. Има значение само дали работи, има ли странични ефекти и как да го имплиментираме.

Някога замисляли сте защо всички големи магазини слагат цените си тип 11.99, а не 12.00? Преди години невромаркетингово проучване доказа категорично, че хората не обичат закръглени числа. Те ги приемат като нереалистична оценка за стойността на продукта. Малки неща от този тип имат невероятната тежест, която варира между 20 и 70% повече продажби.

Друг класически пример са луксозните магазини за коли. Мислите ли, че на Ферари им пука дали стола, на който седите, докато взимате решение е супер удобен? Отговора е категорично да, защото, когато се чувствате комфортно, сте склонни да платите до 40% повече за абсолютно същия продукт.

Кредитна компания в Америка тествала различни формати на оферти за кредитни карти. След месеци анализиране установили, че приетите предложения с 7% лихва, на които има малка снимка (колкото пощенска марка) на красива жена, били равни по брой с подписани договори с абсолютно същите  условия, но с 3.5% лихва и без снимката на жената. Това работило само при мъжете, но добрата новина била, че жените не били по никакъв начин афектирани – нито позитивно, нито негативно.

Тук е мястото да споменем, че това невероятно маркетингово оръжие е нож с две остриета и реже еднакво в двете посоки. Затова трябва да се използва внимателно, с много предварителна подготовка и тестване. Не една маркетингова агенция е водила до невероятни загуби за клиентите си, взимайки необмислени решения.

Заключение за невромаркетинга

В света на дигиталния маркетинг, невромаркетингът заема все по-централно място. Той използва методи и техники, насочени към разбирането на неврологичните и психологични процеси, които влияят на решенията на потребителите.

Представете си, че всеки ден Вашия онлайн магазин прави 1000 лева. Но, какво ще стане ако с помощта на проста снимка, промяна на текста или шрифта, вие успеете да добавите още 200 до 700 лева към ежедневния оборот? Със сигурност отговорът е ясен и стои в основата на необходимостта от невромаркетинг.

Докато традиционният маркетинг и дигиталният маркетинг се стремят към популяризация и продажба на продукти или услуги, като използват методи като проучване на пазара и реклама, невромаркетингът се фокусира върху оптимизиране на резултатите и увеличаване на удовлетвореността на клиентите от избора, който са направили.

Според изследване, проведено от Nielsen Consumer Neuroscience, невромаркетинговите методи могат да прогнозират реалните продажби с точност от 60-80%, в сравнение с 10% при традиционните методи на изследвания. Това показва колко ефективно може да бъде приложението на невромаркетинг в бизнес стратегиите.

Невромаркетингът е научна и практична дисциплина, която се развива бързо. Тя е подкрепяна от академичния свят и от индустрията и предлага важни инсайти, които не бива да бъдат пренебрегвани. Все повече компании разбират значението на невромаркетинга и го използват, за да повишат ефективността на своите маркетингови стратегии. В крайна сметка, усилията в областта на невромаркетинга водят до по-добри продукти, по-добро потребителско изживяване и по-успешни бизнеси.

Може винаги да се обърнете към нас, дигитална агенция WD-7, за консултация.

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.