Реклама във фейсбук или реклама в гугъл? Коя платформа е за вас?

Съдържание
Време за четене: 6 минути

Ако четете тази статия, вероятно обмисляте да развивате дигиталното си присъствие в интернет. Чували сте за реклама във фейсбук и за такава в гугъл, но не сте наясно каква е разликата между двете платформи. Те често са определяни като взаимно конкуриращи се, но това е напълно излишно. Двете са коренно различни, и там, където едната може да бъде много ефективна, другата може да изразходи бюджета Ви, без постигане на особен резултат. Голяма част от бизнеса използва Google и Facebook, за да добие по-голяма популярност и така да намери нови потенциални клиенти и да увеличи обема на продажбите си. В тази статия ще разгледаме какво представляват двете платформи, какво ги отличава една от друга и защо трябва да присъстват във Вашата дигитална маркетингова стратегия.

Какво представлява реклама във фейсбук?

Facebook е социална мрежа с повече от 2 милиарда действащи потребители, което я прави изключително силна платформа за онлайн реклама. Въпреки че рекламата във фейсбук се разглежда като подобна на Google Ads, защото рекламодателите ползват и двете като средство за рекламиране в интернет, тук приликите свършват. Основната разлика между двата вида реклама се състои в това, че гугъл Ви помага да намерите нови клиенти, а фейсбук помага на клиентите да намерят Вас.

Хората използват Facebook, за да споделят със своите близки и приятели значими моменти и преживявания от живота си – сключване на брак, раждане на деца, кариерни постижения и всякакви други събития, които считат за важни. Освен това, те търсят и консумират съдържание, което отговаря на техните лични интереси, вярвания, идеологии и ценности. Това дава уникалната възможност на рекламодателите да адаптират своите рекламни послания към целевата аудитория и да достигнат до потенциалните си клиенти.

Ключово предимство на Facebook рекламите е, че те са силно визуални и ангажиращи, което прави платформата доста ефективна за популяризиране на масови продукти. Фейсбук рекламата се използва не само от големите брандове, но и от малки компании, които имат ограничен бюджет. Това, което привлича различните търговци да рекламират в тази платформа, е достъпната, конкурентна цена, както и потенциалната възвръщаемост на инвестицията.

Друго важно преимущество на рекламите във Facebook Ads е, че те не са в строго определена рамка, която обхваща само потока с новини в социалната мрежа, а предлагат възможност за популяризиране и в други платформи. Така например, Pixel системата осигурява опция да се управляват и рекламите в Instagram, тъй като тази компания е собственост на фейсбук. Освен това, може да се рекламира в Audience Network (партьорска мрежа от сайтове и мобилни приложения), Facebook Messenger, както и WhatsAp, което се очаква да се случи в най-скоро време.

Фейсбук страницата на Вашия бизнес позволява да настроите най-различни кампании – за повече последователи и трафик, за повече ангажираност и продажби, за посещение във физически магазини и много други.

Предимства и недостатъци на рекламата във фейсбук

Facebook Ads е лидер в сферата на рекламите в социалните мрежи и заема важно място в дигиталните маркетингови стратегии на много бизнеси. Въпреки това, и тази платформа за рекламиране има своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме.

Предимства на рекламата във фейсбук

Има редица предимства за осъществаване на реклама във фейсбук. По-долу са посочени кои са те:

1. Рекламните кампании са много лесни за проследяване и осигуряват пълен контрол върху дневния бюджет за реклама, както и максималната цена на клик;

2. Възвръщаемост на инвестицията – може лесно да се определят разходите за нейната реализация и да се види каква е печалбата;

3. Осигуряване на незабавно увеличение на трафика;

4. Възможност за насрочване на рекламната кампания по демографски показатели като град, регион, възраст, доходи, харесвания, предпочитания и интереси на потребителите;

5. Рекламата във фейсбук се създава по-лесно от Google Ads, като в нея могат да бъдат включени визуални изображения и видеа, които да помогнат за увеличаване на продажбите на Вашите продукти и услуги;

6. Сравнително евтина цена за клик, в зависимост от Вашия бранш, която е не повече от 0.61 $ за клик.;

7. Този вид реклама е много подходящ за B2C компаниите (от бизнеса към директния клиент).

Недостатъци на рекламата във фейсбук

Няколко са недостатъците, които имат фейсбук рекламите. Те са:

1. Рекламата във фейсбук може да оскъпи бюджета, ако тя не бъде създадена и управлявана правилно;

2. Рекламата във фейсбук не е подходяща за бизнеси, които предлагат своите продукти и услуги само в един град;

3. Рекламите могат да бъдат насрочени в определени часове и дни от седмицата, но това се заплаща допълнително;

4. Фейсбук рекламата не е подходяща за B2B компаниите (от бизнес към бизнес), както и за тясно специализирани продукти.

Какво представлява рекламата в гугъл?

Google е най-ползваната и популярна търсачка в света, което я превръща в абсолютен лидер в онлайн рекламата. Тя успява ежедневно да изпълни повече от 3.5 милиарда заявки за търсене. Така успява да предложи на рекламодателите потенциална аудитория, която активно търси определени стоки и услуги. Никоя друга търсачка не е конкурентна на гугъл в това отношение и поради тази причина се е превърнала в неизменна част от дигиталната маркетингова стратегия на много бизнеси. Ето защо много компании предпочитат да рекламират своята дейност чрез гугъл реклама.

Рекламата на Google се разделя в 2 основни мрежи – мрежа за търсене и дисплейна мрежа. При първата рекламодателите имат възможност да наддават за милиони ключови думи и фрази, които да ги насочат към потенциални клиенти. Дисплейната мрежа залага на визуални реклами и банери, които достигат до забележителните 98% от интернет потребителите.

Съществено предимство на Google е нейният огромен и необятен обхват. Търсачката успява да обработи повече от 40 000 заявки за търсене всяка секунда, или общо над 1.2 трилиона търсения в мрежата ежегодно. Компанията се усъвършенства непрекъснато в технологично отношение, което вероятно ще увеличи този зашеметяващ обем на търсене, а това ще увеличи възможността на рекламодателите да достигат до нови клиенти.

Google Ads е предназначена за фирми, предлагащи продукти или услуги, които потребителите искат да имат и ги търсят активно. Тези реклами са насочени към аудитория, която е във фазата на закупуване. За да бъде успешно рекламното послание, то трябва да бъде сбито, като подчертава предимствата на продукта или услугата и улеснява обаждането към търговеца.

За създаването на реклама в търсачката, рекламодателите регистрират акаунт в Google Ads, в който добавят текстова реклама и информация за насочване по ключови думи.

Рекламата се появава в горната част на страниците с резултати от търсенето, които са в почти същия формат като тези от органичното търсене, на база на ключовите думи, търсени от потребителя, и как тези думи се привеждат в съотвествие с рекламното съдържание.

Това, което съществено отличава Google Ads от Facebook Ads е намерението на аудиторията. Потребителите търсят в гугъл конкретна услуга или стока, или отговор на въпрос, който ги интересува. Колкото по-добре сте предоставили информация, толкова е по-вероятно да закупят Вашата стока или услуга. За разлика от фейсбук, тук рекламите до голяма степен се задействат от ключови думи и думи за търсене.

Всеки път, когато потребителят кликне върху реклама, на рекламодателя се начислява определена сума пари, откъдето идва наименованието „реклама с плащане на кликване“. Много погрешно е схващането, че който е отделил най-голям рекламен бюджет, той „печели“. Google Ads се фокусира върху качеството и уместността на рекламите, а не върху това колко са похарчили рекламодателите.

Определени ключови думи могат да оскъпят допълнително рекламния бюджет, тъй като струват повече от други. Такива са тези от финансовата материя, но при тях качеството определя цената.

Независимо че рекламите в гугъл са предимно текстови, рекламодателите имат възможност да избират от огромен брой функции, чрез които да направят своите реклами по-атрактивни и отличаващи се, така че да бъдат примамливи за потенциалните клиенти. Такива са връзките към сайта, проверки за потребителски отзиви, насочване по местоположение, реклами за пазаруване и много други.

Предимства на Google Ads

Предимствата на гугъл рекламата са изброени по-долу:

1. Кампанията е лесна за проследяване, благодарение на подборния измервателен инструмент;

2. Рекламата в гугъл достига до огромна аудитория и така осигурява незабавен трафик;

3. Рекламодателят има пълен контрол на дневния бюджет и максималната цена на клик;

4. Възвръщаемост на инвестицията и лесно проследяване на разходите по рекламата, както и проследяване кога се генерира печалба;

5. Възможност за насрочване на дни от седмицата, време на деня, региони и конкретни сайтове, при използване на дисплейна мрежа;

6. Разнообразни опции за реклама като дисплейна мрежа, мрежа за търсени и ремаркетинг;

7. Изключително добро таргетиране чрез ключовите фрази, което го прави много по-добра платформа за B2B реклами и такива услуги и продукти, които са в много тясна ниша.

Недостатъци на гугъл рекламата

Недостатъците на Google Ads са описани по-долу:

1. Рекламата в гугъл може да излезе неоправдано скъпа, ако не се управлява ефективно;

2. Крайно ограничено пространство за реклама – 3 реда текст, когато се използва „само търсене“;

3. Този вид реклама не позволява ползването на изображения или видеа, освен ако не се ползват и други форми на гугъл реклама като Google Shopping и реклама в YouTube;

4. Цената на клик може да варира в границите между 9.90 – 22.84 долара на клик, в зависимост от Вашия бранш;

5. По-голямата аудитория може бъде без значение, в зависимост от Вашия целеви пазар.

Коя платформа за рекламиране е по-подходяща за Вас?

Отговорът на този въпрос зависи изцяло от Вашия бизнес. Ако предлагате стока или услуга, която е визуално подчертана – фейсбук рекламата е много добро решение. Тук трябва да наблегнете на висококачествени изображения и видеа.

Ако стоките и услугите, които предлагате са в специфични и тесни ниши, то гугъл рекламите са правилният избор за Вас.

Когато искате да рекламирате масови продукти като барове, ресторанти, заведения и други подобни – и двете платформи биха Ви свършили работа.

В заключение можем да кажем, че с която и платформа да изребете да рекламирате, е много важно да имате ясно формулирана цел и правилна стратегия. Разбира се, много е важно и да проследявате резултатите, за да сте наясно кое работи и кое не.

Разбира се винаги имате опцията и да поискате консултация.

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.