Страници сираци – Големи грешки в SEO оптимизацията

Съдържание
Време за четене: 2 минути

Какво представляват страниците сираци?

Това са страници, които съществуват в уеб сайтове, без други страници да са свързани с тях. Потребителите не могат да ги намерят, тъй като в целия сайт няма нито един линк, който да ги препраща към тях. Проблема обаче е, че тези страници биват намирани и индексирани от търсачките. Google може да ги „вижда“ през много места, като едно от тях е картата на сайта, която се актуализира след създаването на страницата.

С други думи, осиротялата страница съществува в мрежата, но няма връзка, предоставена от собствения ѝ уеб сайт (освен картата на сайта). В резултат на това уеб сайтът не обръща никакво внимание на тези страници и те се превръщат в това, което в света на SEO оптимизацията се нарича Orphan или Orphaned Pages — oсиротели страници.

Защо това е лошо за SEO-то?

Страниците сираци са лоши за SEO-то и причините са сравнително лесни за разбиране. Първо, търсачките като Google приемат, че страница, която не получава никакви връзки от собствения си уеб сайт, няма значение. Съответно се пита защо е създадена въобще. И тук идва втората причина и обяснение защо има наказание. В миналото хората са се опитвали да скрият страници от Google, в които използват Black Hat SEO тактики, за да подобрят класирането си. В резултат, тези страници се приема автоматично, че ги създавате с цел да манипулирате търсачките.

В обобщение, страниците сираци трябва да се избягват на всяка цена. Колко голям проблем са от едно до десет? Седем!

Как се появяват страниците сираци?

Най-често те са просто проекти, които по ред причини биват спрени или забравени. Представете си — средно голяма компания иска да добави нов бутон в менюто си, той да води до страница Х, от която да се отива на други нови страници. Преди всички те да са видими за потребителите, те се създават на заден план, за да се тестват. По средата на работата компанията си сменя визията и пренасочва програмистите. Супер! Само че страниците са създадени, те се индексират, Google ги вижда и наказва целия сайт. Тук е мястото да се каже, че световете на програмистите и SEO специалистите са много различни. Така че няма как да се сърдите на първите, че са създали осиротели страници — те просто не знаят, че е проблем.

Как да идентифицираме страниците сираци?

Има различни методи, но в повечето случаи SEO специалистите имат свои инструменти, които ползват за цялостната им работа и могат да намират страниците сираци през тях.

В заключение за осиротелите страници

В практиката, когато проектите са малки — 5-6 страници, рядко се случват такива грешки. Това обаче се променя, когато имате средни и големи проекти, върху които работят различни специалисти на ежедневна база. Затова SEO оптимизацията не е нещо, което може да се направи за един месец и да спре завинаги. Всяка страница, блог, пост и дори снимка има своята мета информация, която се разпознава от търсачките, за да могат те правилно да индексират съдържанието и да го предоставят на потребителите. Затова при нас в дигитална агенция WD-7 SEO специалистите, програмистите, копирайтърите и дизайнерите ни работят заедно върху всеки проект. Така постигаме отлична комуникация и всеки разбира по малко от света на колегите си, за да не се създават грешки, които да трябва да се поправят. Ако се чудите дали вашия сайт има бездомни страници се свържете с нас за консултация!

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.