Инструменти на контент маркетинга

Съдържание
Време за четене: 5 минути

Контент маркетингът има различни инструменти и за да го управлявате правилно, трябва да определите какъв тип съдържание предпочитат да получават Вашите потенциални клиенти.

В списъка по-долу прилагаме 10-те най-ефективни и разпространени формата на съдържание, които можете да включите във Вашата стратегия. Ще ги разгледаме по отделно и ще завършим статията с най-честите грешки, които се допускат в бранша.

– Публикации в блог;

– Инфографики;

– Видеоклипове;

– Електронни книги;

– Казуси и препоръки;

– Публикации в социални медии;

– Имейл маркетинг;

– Уебинар;

– Подкаст;

– Платени реклами

Публикациите в блог са в основата на стратегията за маркетинг чрез съдържание. Те служат за подобряване на SEO-то и са отговорни за привличането на органичен трафик от търсачките. За да започнете да пишете публикация, първо трябва да помислите за ключовите думи, които да присъстват във Вашия текст. Това проучване е от съществено значение, защото трябва да се запознаете от какво се интересува Вашата аудитория. След това се нуждаете от добър копирайтър, който да напише текстовете. Съдържанието на публикацията трябва да убеждава читателя да предприеме конкретни действия, като например да закупи даден продукт/услуга или да повиши авторитета на бранда ви като професионален. След като текстът е готов, трябва да се погрижите да изведете Вашето съдържание на първа позиция в търсачките. За целта трябва да го оптимизирате, като спазите всички SEO правила.

Инфографиката от своя страна има за цел да обясни нещо бързо и обективно, така че потребителят да успее да разбере посланието с един поглед. Тя представя информацията пред читателите под формата на изображения, вектори, графики и функционална типография. Процесът на създаване на инфографика първоначално е сходен с този на блога, с тази разлика, че той трябва да бъде проектиран от графичен дизайнер, преди да бъде публикуван. Готовото съдържание се качва на целевите страници, които генерират потенциални клиенти.

Създаването на видео реклами трябва да бъдат задължително включени във Вашата стратегия за маркетинг чрез съдържание, ако искате да бъдете конкурентни на пазара. Видеото е формат, който може да се гледа навсякъде, дори когато потребителите използват обществения транспорт или чакат пред стоматологичния кабинет.

Хората предпочитат да консумират такъв тип съдържание пред останалите, затова видео маркетингът може да ангажира вниманието на Вашата аудитория бързо и ефективно. Проучване е установило, че 80% от потребителите превключват между видео и онлайн търсене, когато търсят продукти за купуване. Дори и да не направят покупка след преглед на видеото, то остава в съзнанието им за дълго време.

В случай че решите да добавите Вашия видеоклип в YouTube, има определени техники на оптимизация, които трябва да се спазят, така че видеото да достигне до потребителите на платформата. Такива са използването на тагове, описания на видеоклиповете, наличието на субтитри и връзки към други страници, които са свързани със съответното съдържание.

Електронните книги са друг важен инструмент на контент маркетинга. Те са перфектен формат за съдържание, защото посетителите не могат да устоят да изтеглят публикацията, когато темата е интересна за тях. Електронните книги позволяват да запознаете по-подробно аудиторията със съдържанието, което не е било засегнато в блога. Изготвянето на електронна книга включва създаване и преглед на текст като блог и форматиране от графичен дизайнер.

Несъмнено, най-добрият начин да повишите доверието във Вашия бранд са проучванията на казуси и препоръките. За да създадете казус и препоръка е необходимо да интервюирате клиента и да го помолите да сподели проблема, който е искал да разреши и как Вашият продукт или услуга са му помогнали. По този начин могат да се представят приложенията и предимствата на Вашия бранд.

Маркетинг в социалните медии помагат да разпространите и рекламирате съдържание от други канали, като блогове. Освен това, социалните мрежи са подходяща платформа за създаване на съдържание конткретно за тях. Типичен пример за това са Instagram и Facebook Stories. За да направите ефективна публикация там, трябва да добавите изображение с добро качество и да напишете кратък текст с призив за действие, например покупка на определен продукт или услуга.

Имейл маркетингът осигурява добра възвращаемост на инвестицията в стратегията за дигитален маркетинг. Той включва поредица от имейл съобщения, които са провокирани от определени действия на читателя. Всеки имейл трябва да насочва потребителя към следващия, докато накрая не получи финално съобщение и не извърши очакваното действие да се свърже с компанията и да закупи съответния продукт.

Бюлетинът също се използва като източник за популяризиране на новини за компанията, както и за споделяне на нови публикации в блога.

Уебинарите са отличен вариант за създаване на връзка с Вашите потребители, като в същото време ги образовате. Те се излъчват на живо и можете в реално време да отговаряте на потребителите. Уебинар се създава след планиране на дневен ред и презентация по темата, която ще бъде дискутирана. Аудиторията трябва да бъде поканена с известно предшествие, като им напомните предния ден. За нормалното протичане на събитието трябва да проверите предварително дали техническото оборудване работи.

Подкастовете набират все по-голяма популярност в наши дни. Те осигуряват постоянна връзка с Вашата целева аудитория. Те помагат за подсилване на маркетинговото послание, без да сте прекалено настоятелни в него, както и да изградите доверие във Вашата бизнес ниша. Подкастовете са лесни и евтини като бюджет. Те Ви дават възможност да се превърнете в авторитетен гост на утвърден подкаст във Вашата индустрия.

Платените реклами са отлично средство за нова или ребрандирана компания да набере популярност, да генерира потенциални клиенти и да изгради осведоменост на марката. Те осигуряват бърза възвращаемост на инвестицията и са изключително ефективни, когато рекламното съдържание се съчетае с входящ маркетинг. Платените реклами могат да бъдат реализирани в в различни платформи като социални медии, партньорства за спонсорирано съдържание, целеви страници и класически банери.

Най-често допусканите грешки, които компаниите правят в контент маркетинга

Всяка компания трябва да има ясно изработена стратегия за съдържанието, което ще публикува или споделя. Въпреки това много бизнеси допускат грешки, които често са свързани със загуба на пари, време и пропуснати ползи.

Така например, част от тях не правят предварително проучване какво съдържание предизвиква интерес в потребителите, а това е от ключово значение при създаването на му.

Друга често срещан пропуск е, че компаниите не дефинират към кого е насочено конкретното съдържание и в резултат на това се губи интересът на четящия.

Трета, често срещана грешка е, че бизнесът няма конкретна цел, зад която стои пубикацията. Не става ясно какво цели самото съдържание, дали да предизвика интерес към марката или компанията да получи обратна връзка от потребителя.

На следващо място може да се отбележи като сериозен пропуск липсата на отчитане на отзиви от дадено съдържание. След като една публикация е качена, трябва да се следи какви са нейните коментари, харесвания, нехаресвания, споделяния, колко време отделят читателите на публикацията, дали разглеждат други материали на сайта и прочие.

Много управители на фирми нямат търпение да наложат своя сайт в мрежата, а това изисква време. Когато има добре организирана контент маркетинг стратегия, това може да се стане по-бързо, но все пак процесът не се случва веднага.

Управителите на много бизнеси допускат грешка като не използват различни формати на съдържание. Така например, един онлайн магазин трябва да качва не само добре написани описания на продукти, но също така да трябва да публикува статии, публикации в социалните мрежи, видеа и други подобни.

Друга особеност на контент маркетинга е, че той трябва да бъде балансиран. Поради това, непрестанното окуражаване и подканване на клиентите да закупят даден продукт или услуга, не винаги постига успех – често е просто дразнещо.

Накрая, но не на последно място, голяма част от компаниите се опитват сами да се справят с контент маркетинга, без на потърсят професионална помощ от специалист в сферата. Ако беше толкова лесна задача нямаше да са толкова малко фирмите, които ползват контент маркетинг.

Истинската трудност идва, че маркетинга чрез съдържание е сложен, защото обединява целия ви маркетинг + SEO стратегията ви + подробно познаване на вашия бранд + създаването на качествен контент, за които може да ви трябват оператори, дизайнери и т.н. в зависимост кой формат изберете.

За да постигнете вашите цели за бизнеса ви, се нуждаете от професионалисти в сферата. Или наемете хора на заплати и създадете екип или да наемете нашия, който вече има 7 години опит и работи в 23 индустрии.

Не се колебайте и се свържете директно с нас. Ние правим вашите цели реалност – свържете се с нас!

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.