Какво е SEO оптимизация и защо е важна за Вашия бизнес?

Съдържание
Време за четене: 3 минути

Какво е Google Търсене и как работи?

Преди да се потопим в информацията какво е SEO оптимизация, нека се върнем в историята само за секунда. И така, какво е Google Търсене? – това е уеб търсачката, която първоначално е разработена от Лари Пейдж и Сергей Брин, когато са били студенти в Станфордския университет. Създадена е предимно за връщане на подходящи резултати за заявки, въведени в полето за търсене.

Мотото на тази оригинална търсачка в самото начало e било „да организира световната информация и да я прави универсално достъпна и полезна“. Първоначално Google Search предоставя само няколко, често академични или свързани с правителството търсения, които преди това били достъпни чрез други търсачки. Услугата израства от проект, наречен BackRub, и официално Google стартира през 1997 г. на базата на технологията PageRank за класиране на уеб страници по тяхната популярност.

С прости думи, търсачките като Google се стремят да дадат на потребителите най-доброто изживяване (бързо зареждане, разбираема структура и т.н.) и да им предоставят най-висококачествено съдържание, което да задоволи техните нужди.

Какво е SEO и защо е важно за бизнеса?

SEO (Search Engine Optimization – оптимизация за търсачки) е оптимизирането на Вашия уеб сайт за търсачките, така, че те да класират уеб сайта Ви по-високо в резултатите, които показват за потребителите. Това води до повече трафик и съответно до повече клиенти, които намират Вашия бизнес.

Ключовото нещо тук е, че SEO-то приравнява състезателното поле. Достъпът до медии като вестници, списания и телевизия беше запазен за тези, които желаят да платят за привилегията. В днешно време малък семеен бизнес може доста ефективно да се конкурира с най-голямата компания от Fortune 500.

Google не се интересува колко голям е офисът Ви, колко камиона използва Вашият бизнес в своята дистрибуторска верига. Нито колко камери с висока разделителна способност използвате, за да създадете своя блог. Google няма начин да знае тази информация и вероятно няма да им пука така или иначе. Това, което Google прави обаче, е да приложи своя усъвършенстван алгоритъм към съдържанието на страниците на Вашия уеб сайт и съдържанието на сайтовете, които водят към вас.

SEO оптимизацията е важна част от маркетинговата стратегия на Вашия бизнес, голям или малък. SEO-то Ви помага да контролирате как хората намират компанията Ви в Интернет, което ще доведе повече продажби и запитвания. За да постигнете това, трябва да създавате висококачествено съдържание, да привличате външни линкове и да следвате правилата за SEO.

Органичен трафик срещу платен трафик

Органичният трафик е свободният, естествен поток от посетители към сайта Ви. Той може да идва от търсачки, свързани с Вас уеб сайтове, от социални медии, или от това да имате отлично съдържание, което се търси.

Платеният трафик представлява платените посещения на даден уеб сайт. Това включва всички платени обяви в търсачките, реклами в социалните медии и други форми на реклама. Чрез платеният трафик можете да създадете доста по-тясна „фуния“ към местата, където желаете клиентите Ви да отидат от органичния трафик.

Органичният трафик има положителен ефект върху SEO, докато платеният трафик няма. Висококачественото съдържание също предоставя възможност за обратни връзки, които са добри за SEO. Други сайтове може да искат да поставят връзки (линкове) към Вашето съдържание – така Вие постепенно ставате „авторитет“ във Вашата ниша. По този начин ще привлече повече хора да щракнат върху връзката Ви и да посетят Вашия сайт, което отново е добре за цялостната SEO оптимизация.

Какво представлява проучването на ключови думи

Проучването на ключови думи е процес на намиране на ключови думи, към които да се насочите във Вашето съдържание. Разбирането на цялостния пейзаж от търсения Ви дава възможност да разберете кои са най-подходящите ключови думи за Вашия бизнес и как желаете да бъдете намерени.

Ключова дума е дума или фраза, която описва артикул, действие или услуга, която хората използват в търсачките като Google, Yahoo, Bing и т.н. Те могат да бъдат намерени с инструменти като Google Adwords Keyword Tool и Wordtracker. Най-важната част от изследването на ключови думи е разбирането какво правят и как работят те, за да можете да ги използвате адекватно в съдържанието си. Бизнесът Ви трябва да има отлична представа за ключовите думи, преди да инвестира време и пари в SEO. Това ще Ви помогне да разберете по-добре как да достигнете и привлечете правилната за Вас аудитория.

Последни думи за SEO оптимизацията

Необходимостта от уеб сайт в 21-ви век не подлежи на обсъждане – „Ако Вашият бизнес не е в Интернет, тогава Вашият бизнес ще бъде извън бизнеса.“ – Бил Гейтс. Въпреки това, без значение колко добър дизайн имате или колко информативно и отлично е съдържанието Ви, Вашият сайт е невидим за търсачките без SEO оптимизация. Просто помислете за това по този начин. Тази статия е написана на български и тъй като знаете езика, разбирате съдържанието. Търсачките говорят друг език и процесът на SEO оптимизация основно превежда това съдържание в разбираема форма, за да могат машините да знаят какво е то. След като те имат тази информация, вие влизате в групата от уеб сайтове в световната мрежа и се състезавате за първите места в резултатите от милиардите търсения на ден. В наши дни, ако никой не извършва SEO оптимизация на Вашия сайт, може и да нямате такъв изобщо, защото без SEO той е невидим за търсачките и по този начин е невидим за всички останали.

Ние от дигитална агенция WD-7 имаме дълга история и работим с някои от най-големите компании в света като им помагаме да постигнат целите си.

Доверете ни се да свършим работата за Вас!

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.