Видове дигитални маркетингови канали

Съдържание
Време за четене: 4 минути

Дигиталният маркетинг използва разнообразни канали, които са групирани в две основни категории – онлайн маркетинг канали и офлайн маркетингови канали. Разликата между тях е, че първите са свързани само с интернет, а вторите използват цифрови устройства, които не е задължително да бъдат обвързани с него. (Статия – какво е дигитален маркетинг тук)

Онлайн маркетинг канали и същност на тяхната работа

Онлайн маркетинг каналите са:

– Маркетинг на уеб сайтове;

Оптимизация за търсачки (SEO);

– Реклама с плащане на клик;

Маркетинг чрез съдържанието;

Имейл маркетинг;

Маркетинг в социалните мрежи;

– Партньорски маркенинг;

– Входящ маркетинг;

– Мобилен маркетинг;

Видео маркетинг

Уеб сайтът е мощен инструмент във всички дигитални маркетингови кампании, защото представя Вашия продукт или услуга и помага за популяризирането на бранда Ви. Поради тази причина е изключително важно той да работи бързо, да е лесен за ползване, както и да е удобен за мобилни устройства. Наличието на добър сайт съвсем не е достатъчно, защото трябва да се изготви стратетия за дигитален маркетинг за неговото развитие, така че да се осигури добър трафик и съответно клиенти.

От тук може да продължите към статията за дигиталния маркетинг и как се ръководят стратегиите. – линк към другата статия.

SEO оптимизацията за търсачки е друг важен инструмент, който помага на Вашия сайт да се класира на по-предни места в резултатите от търсенето.

Рекламата с плащане на клик позволява да рекламирате Вашия бизнес в социалните мрежи чрез платени реклами. Такива рекламни кампании могат да бъдат реализирани успешно в Google, LinkedIn, Twitter, Pinterest или Facebook. Тези реклами се показват на потребители, които търсят определени думи и термини, които са свързани с Вашите продукти и услуги. Рекламите с плащане на клик позволяват класификацията на потребителите по демографски показатели като възраст, пол, местоположение и конкретни техни интереси и предпочитания. Терминът „плащане на клик“ се нарича така, защото Вие заплащате такса на доставчика, когато потребител кликне върху Ваша реклама. Най-разпостранените канали за рекламиране са Google Ads и Facebook.

Маркетингът чрез съдържанието или Контент маркетинга (линк към статиятае важна част от дигиталния маркетинг. Той включва текст, изображения, аудио и видео. Неговата основна роля е да достигне до потенциални клиенти чрез подходящо съдържание. За целта то се публикува в уеб сайт, след което се рекламира в социалните мрежи, имейл маркетинг, SEO или реклама с плащане на клик. Тук е важно да се отбележи, че има съществена разлика между създаването на блог и провеждането на кампания за маркетинг на съдържание. При маркетинга на съдържанието са заложени конкретни цели, като например кога да се публикува, какво съдържание да бъде включено и към кого е насочено. Основните компоненти на маркетинга на съдържанието са:

– Блогове;

– Електронни книги;

– Онлайн курсове;

– Инфографика;

– Подкасти;

– Уебинари

Имейл маркетингът е един от най-добрите маркетингови канали. Много погрешно е мнението, че спам имейлите, които получаваме ежедневно, са част от имейл маркетинга. Неговата цел е съвсем различна, защото той се стреми да изгради връзка с Вашите потенциални клиенти, които се интересуват от Вашия продукт или услуга. Голяма част от бизнеса и онлайн търговците използват останалите канали за дигитален маркетинг, за да се сдобият с имейл списъци на своите клиенти. След това с подходящ имейл маркетинг превръщат тези потребители в клиенти.

Маркетингът в социалните медии включва добавянето на съдържание и платени реклами в социалните мрежи, с цел достигане до подходяща аудитория.

Партньорският маркетинг е една от най-старите и използвани форми на маркетинг, която нараства значително с увеличаването на интернет потреблението. Неговата същност се състои в това да рекламирате продуктите и услугите на други потребители, за което получавате комисиона при направена продажба или откриване на потенциален клиент. Така например Amazon имат изградени партньорски програми и изплащат милиони долари ежемесечно на уеб сайтове, които предлагат техни продукти. Ето защо е препоръчително да помислите за създаване на такава система, където потребителите могат да се регистрират и да намерят подходящи материали за Вашите продукти, които да популяризират. Те ще получат комисиона като награда, а ползите за Вас са много повече.

Мобилният маркетинг може да Ви бъде много полезен за достигане до потребители в различни магазини за мобилни приложения като Google Play, Apple App Store или Amazon marketplace. Тези магазини разполагат с хиляди приложения, както и милиони потребители, които ги посещават ежедневно. Същността на мобилния маркетинг се крие в това да създадете приложение, което да качите в Google Play или други подобни магазини, което потребителите да могат да изтеглят. Вие можете да популяризирате приложенията си чрез платена реклама или промоции между приложенията, които да бъдат видени от потребителите и това да ги мотивира да ги инсталират.

Видео маркетингът набира все повече популярност, особено покрай YouTube, която е втората най-популярна търсачка. Много потребители търсят информация от нея преди да вземат решение за покупка или пък просто искат да гледат различни видеа. Разбира се, YouTube не е единствената медия за видео маркетинг. Други походящи са Facebook Videos, Instagram и Vimeo. Видеоклиповете трябва да бъдат интегрирани с Вашата SEO маркетингова кампания в социалните мрежи. Ако решите да създадете самостоятелни видеокампании, това може да Ви излезе прекалено скъпо като бюджет и да не получите възвращаемост на инвестициите си, затова е препоръчително видеото да се използва като част от другите Ви рекламни кампании.

Офлайн маркенингови канали

Най-важните офлайн маркенигови канали са:

– ТВ маркетинг;

– SMS маркетинг;

– Радио маркетинг;

– Билборд маркетинг

Всички тези канали могат да се използват през интернет и понякога това са единствените платформи, които трябва да бъдат използвани, за да има даден бранд силно онлайн присъствие. Въпреки това, те не са подходящи за всеки бизнес. Така например, една малка компания няма достатъчно средства, за да се рекламира по телевизията или чрез електронни билбордове.

Телевизионният маркетинг е маркетингов канал, който ще има възход през следващите години. Към момента телевизионната реклама не позволява да бъде таргетирана на 100%. Така се затруднява работата на маркетолозите, които могат да правят анализи въз основа на статистически данни, които имат от ограничен брой потребители. Това ще се промени драстично, след приемането на Web TV, когато рекламите ще могат да се насочват към подходящи аудитории.

SMS маркетингът е друг канал на офлайн маркетинга, който все още се използва, но не е сред най-ефективните. Той все повече бива изместен от по-добри варианти като push съобщения в мрежата и мобилни устройства, а също и във Facebook Messenger.

Радио маркетингът е друг популярен механизъм, който не е достатъчно ефективен, колкото останалите методи. Тук основният проблем е, че не е ясна точната възвращаемост на вложената инвестиция. Освен това, рекламата достига до броя на слушателите на конкретната радио станция. Радио маркетингът е добър за попялизиране на местен бизнес в малки общности, които не са толкова засегнати от влиянието на социалните мрежи.

Билборд маркетингът също е част от дигиталния маркетинг. Електронните билбордове се предлагат на едни от най-популярните обществени места.

При всички положения бизнес без реклама не може да достигне пълния си потенциал. Трудната част е да изберете правилните канали за вашия проект. Алтернативата е проба и грешка, но този метод е много скъп и не гарантира резултати – някой кампании трябва да вървят месеци преди да започнат да се виждат категорична възвръщаемост.

Затова ви трябва екип от специалисти, които знаят какво правят и ще ви насочат в правилната посока. Свържете се с нас и не бягайте от успеха си!

летяща ракета
Дайте тласък на бизнеса си още днес!
Въведете имейл адрес или телефонен номер и ние ще се свържем с Вас, за да получите безплатна консултация.